Babalarda Kuvad Hamilelik Sendromu

Babalarda Kuvad Hamilelik Sendromu
Kuvad Sendromu: Fransızca kökenli olup kuluçkaya yatmak anlamında kullanılan couver kelimesinden gelmektedir. Erkek, eşinin hamilelik dönemi boyunca ya da lohusalık döneminde hamileymiş gibi davranıp psikolojik olarak hamile belirtileri varmış gibi davranmaktadır. Anne doğum yaparken babada sanki doğum yapıyormuş gibi acı çekmekte, aşermekte ve hareketlerine kısıtlama getirmektedir.
Günümüzde couvade sendromu tüm dünyada yadsınamayacak kadar çok erkekte görülmektedir. Araştırmalara göre bebek bekleyen baba adaylarında kuvad sendromunun görülme sıklığı % 23. Sempatik hamilelik olarak da adlandırılan kuvad sendromunda anne adayının yaşadığı olağan hamilelik problemlerinin hepsini yaşamaktadır.
Bu sendromu yaşayan erkekler hamileymiş gibi bulantı, kusma, kilo artışı, bacaklarda şişkinlik ve ağrı, diş ağrısı gibi şikâyetleri yaşayabilmektedir. Genellikle ekonomik durumu zayıf, eğitim düzeyi düşük, kaygı seviyesi yüksek, küçükken babası tarafından terk edilmiş baba adaylarında rastlanılmaktadır.
Kuvad sendromu genellikle hamileliğin üçüncü ayında ortaya çıkmaktadır. Kuvad sendromu yaşayan baba adayları genelde tedavi edilmemektedir. Anne adayı doğum yaptıktan hemen sonra baba adayının yaşadığı bu sendrom belirtileri ortadan yok olmaktadır. Hamileliğin her sürecini hisseden baba adayları hamileymiş gibi davranışlar sergileyerek aslında bu sendromun psikolojik nedenlerden kaynaklandığına dair önemli araştırmalar yapılması için ciddi bulgulara rastlanmaktadır. Bu araştırmalara göre kuvad sendromu yaşayan baba adayları genellikle annelerine oldukça düşkün ve cinsel ilişkilerini geç yaşta yaşayan erkeklerde rastlanmaktadır. Bazen baba adayı eşinin diğer hamileliklerinde de bu sendromu yaşayabilmektedir.